Mathias Sercu – Scenarist

Mathias Sercu – Scenarist
Mathias Sercu – Scenarist

Mathias Sercu (°1970) studeerde in 1992 af aan het Muziekconservatorium Brussel en is sindsdien actief als acteur en auteur. Hij speelde in meer dan 50 theaterstukken en schreef reeds 8 eigen toneelstukken. Sinds 2010 maakt Mathias deel uit van het theatergezelschap De Spelerij. Naast zijn activiteiten als theatermaker is Mathias ook veel te zien op het kleine en grote scherm. Voor meer info over Mathias als acteur kan je hier terecht.

Bij het grote publiek is Mathias Sercu tot nu toe vooral gekend als acteur. In de wereld van het theater is echter al langer geweten dat Mathias ook een begenadigd auteur is. Zo schreef hij 3 stukken voor het Publiekstheater Gent: Rust (2001-2002, herneming 2002-2003), de monoloog Cidadas (2002-2003) en Een sneeuwwit vogeltje (2002-2003). Voor Spelersgroep De Sprook schreef hij tevens 3 stukken: Van Ridder Boudewijn (2006-2007), Heimweemoed (2008-2009) en Naamloze Gebeurtenis (2010-2011). Voor het gezelschap De Spelerij schreef hij Frederik (2011-2012) en begin 2017 gaat zijn nieuwste stuk Dinez in de sneeuw in première.

Onlangs zette Mathias ook de stap als scenarist voor televisie. In 2005 had hij reeds de scenario’s van Halleluja! bewerkt, maar zijn eerste eigen project kwam er in 2014 met Marsman. Hij is zowel de bedenker als scenarist van deze reeks die hij samen met Eshref Reybrouck regisseerde. De reeks werd zowel nationaal als internationaal zeer positief onthaald.

Zo werd Marsman bekroond met de Prix Italia voor TV Drama en genomineerd voor de Prix Europa, het Festival Tous Ecrans en het International Filmfest Potsdam. In 2015 won Mathias de Prix Mitrani, een speciale juryprijs voor een uitzonderlijke programmamaker op het FIPA, waar Jurgen Delnaet de Fipa d’Or kreeg voor Beste Acteur en Marsman ook nog genomineerd was in de categorie Series.

In eigen land werd Mathias bekroond met de eerste Scenaristengilde Scenarioprijs voor een televisiereeks en de Diversiteitstrofee van de VRT. Op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren werd Marsman bekroond met twee Televisiesterren (Beste Drama en Beste Scenario).

Voor zijn eerste langspeelfilm, J’aime la Vie, werkt Mathias opnieuw samen met zijn Marsman-kompaan Eshref Reybrouck. De film wordt geproduceerd door Lunanime.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
INNIS
SIGN ME UP FOR THE NEWSLETTER
ErrorHere