Marijke Pinoy

Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy
Marijke Pinoy

Marijke Pinoy (°1958) is actrice.

In 1985 behaalde ze de ‘Eerste Prijs Dramatisch Kunst’ aan het Gents Conservatorium. Aansluitend hierop volgde ze workshops in binnen- en buitenland.

Marijke Pinoy is ondertussen een gevierde theateractrice met een zeer gevarieerd parcours. Ze speelde onder andere mee in producties van Arca, De Korrekelder, De Werf, NTG, Theater Malpertuis, Reizend Volkstheater, Pantarei, TV Ceremonia en Theater Zuidpool. Marijke is naast actrice ook theaterregisseur. In 2000 ontving ze de Velinx Publieksprijs voor Bouche B.

Naast haar werk op de planken staat Marijke zeer graag voor de camera. Zo speelde ze mee in films als Het gezin van Paemel (1986), De zevende hemel (1993), Man van Staal (1999), Buitenspel (2005) en Een ander zijn geluk (2005). Ze is de tegenspeelster van Nand Buyl in Vidange Perdue (2006) van Geoffrey Enthoven, ze speelt een hoofdrol in Ben X (2007), het filmdebuut van Nic Balthazar en ze is ook te zien in Small Gods (2008) van Dimitri Karakatsanis. Verder nam ze de hoofdrol in de kortfilm Of Cats & Women (2007) van Jonas Govaerts voor haar rekening.

Ook Franse co-producties zoals Au Cul du Loup (2011) van Pierre Duculot en Elle ne pleure pas, elle chante (2011) staan op haar CV. Haar West-Vlaamse achtergrond, Marijke komt uit Menen, kwam dan weer goed van pas voor haar rol in Het varken van Madonna (2011) van Frank Van Passel. In 2013 was Marijke onder andere te zien in de Nederlandse televisiefilm Onder Invloed en de kortfilm Wolfsmelk van Hans Vercauter. In oktober 2014 ging de Nederlandse televisiefilm Ketamine in première op het Nederlans Filmfestival in Utrecht, met ook daarin een rol voor Marijke. Marijke is ook te zien in Céline, Le Monstrueux Géant, een Frans-Belgische co-productie geregisseerd door Emmanuel Bourdieu.

Begin 2016 was Marijke onder andere te zien zijn in Belgica, de nieuwe langspeelfilm van Felix Van Groeningen en Problemski Hotel van Manu Riche. Ook in Somer van Dominique Willaert speelde ze een prominente rol.
In 2017 was ze te zien in Het Tweede Gelaat van Jan Verheyen.

Ook voor televisiereeksen is Marijke Pinoy een veel gevraagde actrice. In De bossen van Vlaanderen (1991), een zesdelige miniseries, speelde ze de rol van Martha Ceuppens. In De Smaak van De Keyser (2009), geregisseerd door Frank Van Passel en Jan Matthys, vertolkte ze één van de hoofdrollen. Later dat jaar had ze ook een vaste rol in Los Zand. In 2012 was ze te zien in Red Sonja, aan de zijde van Sien Eggers, Stefaan Degand en Evelien Bosmans.

Begin 2014 was ze te zien als Suzanne Pelckmans in de prestigieuze reeks In Vlaamse Velden, in een regie van Jan Matthys. In de Europese reeks The Team speelde Marijke in de rol van Justine, de moeder van Alicia Verbeeck (Veerle Baetens).

Voor De Dag van Gilles Coulier en Dries Vos kruipt Marijke in de huid van Claudine Van Landschoot. De reeks zal vanaf eind maart 2018 te zien zijn op Telenet en later ook op VIER.

Over de jaren nam Marijke Pinoy ook veel kleinere rollen en gastrollen voor haar rekening in reeksen zoals WittekerkeWindkracht 10HeterdaadFlikkenRecht op RechtDe KavijaksSedes & BelliWitseLouisLouiseZone StadAspeDanni LowinskiBinnenstebuiten, Flikken Maastricht, Callboys, Brussel, Familie Kruys

In de webserie Euh kruipt ze, net als in Elle ne pleure pas, elle chante, opnieuw in de huid van de moeder van Erika Sainte. De hele reeks is online te bekijken.

Over bijna 30 jaar carrière blijft voor Marijke Pinoy de combinatie van haar werk op de planken en voor de camera steeds zeer belangrijk.