Jan Matthys

Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys
Jan Matthys

Jan Matthys (°1969) is een film- en televisieregisseur.

Hij begon zijn professionele loopbaan met het regisseren van non-fictie zoals Zalm voor Corleone en De Bende van Wim.

Na een paar afleveringen van onder andere Aspe en Kinderen van Dewindt te hebben geregisseerd, begon het echte succes als fictieregisseur in 2008 toen Katarakt werd uitgezonden op Eén. De reeks was een kijkcijferhit en bracht ook een massa mensen op de been richting Haspengouw, waar de reeks zich afspeelde.

Kort daarna keerde Jan Matthys terug naar Limburg voor de opnames van De Smaak van De Keyser. Deze reeks over drie generaties Hasseltse jeneverstokers regisseerde hij samen met Frank Van Passel (Terug naar Oosterdonk, Manneken Pis). De reeks werd gefinancierd door zowel Eén als RTBf, een primeur in België, en werd bijna gelijktijdig in beide landsdelen vertoond. Nationaal haalde de reeks zo’n 2 miljoen kijkers per aflevering. De reeks viel zowel nationaal als internationaal in de prijzen, met onder andere drie FIPA d’OR (Beste Fictie, Beste Actrice – Marieke Dilles en Beste Muziek – Wim De Wilde) en twee Vlaamse Televisiesterren (Beste Fictieprogramma & Beste Acteur – Matthias Schoenaerts).

In 2011 regisseerde Jan Matthys een paar afleveringen van Code 37 en in 2012 stond hij aan het roer van het eerste seizoen van De Zonen van Van As voor VTM. Later dat jaar kwam Quiz Me Quick de harten van het publiek veroveren. Deze reeks werd bedacht door Bart De Pauw (Koeken Troef!) en geregisseerd door Jan. Het verhaal over vijf niet alledaagse quizzers die willen deelnemen aan de Superprestige, dé quiz der quizzen, werd uitgezonden op Eén. Ook deze reeks werd een nationaal en internationaal succes. Zo won de reeks onder meer twee Rockie Awards (Beste Sitcom & Beste Entertainment) op het BANFF World Media Festival in Canada en werd genomineerd voor de Prix Europa.

De reeks In Vlaamse Velden, tevens geregisseerd door Jan Matthys, was begin 2014 te zien zijn op Eén in het kader van de WOI-herdenkingen. De reeks haalde elke zondag een gemiddeld marktaandeel van 60%.

Tijdens de 27ste editie van het Festival International de Programmes Audivisuels (FIPA) in Biarritz werd Jan Matthys geëerd met de EuroFIPA d’Honneur, een carrièreprijs die hij naar aanleiding van In Vlaamse Velden in ontvangst mocht nemen voor zijn oeuvre tot op heden.

In 2015 trok Jan Matthys naar Schotland om er drie afleveringen van het derde seizoen van Shetland op te nemen. Shetland is een misdaadreeks geproduceerd door ITV Productions voor BBC One en het eerste UK-project voor Jan Matthys. De reeks kreeg 4 nominaties voor BAFTA Scotland, waaronder een nominatie voor Beste Regisseur.
Begin 2016 ging Jan Matthys weer aan de slag voor BBC One en regisseerde hij 3 afleveringen van het tweede seizoen van Our Girl, een vijfdelige dramareeks over de lotgevallen van een vrouwelijke legerarts in Afrika.

In Engeland wordt Jan tevens bijgestaan door agente Tracey Hyde van Casarotto.

Na jaren van televisiewerk kwam in 2017 zijn eerste langspeelfilm, Vele Hemels boven de Zevende, in de zalen. Het scenario is gebaseerd op het succesvolle gelijknamige boek en werd, net als het boek, geschreven door Griet Op de Beeck. Vele hemels boven de Zevende is geproduceerd door Caviar, waarmee hij eerder De Smaak van De Keyser maakte. De film haalde ruim 100.000 bezoekers in de Benelux.

Een van de handelsmerken van Jan Matthys is dat hij met een zeer trouwe en professionele ploeg werkt, maar dit ook steeds combineert met jong talent. Jan heeft een neus voor talent en geeft jonge beloftes een kans. Marieke Dilles speelde haar eerste grote rol in De Smaak van De Keyser, Wietse Tanghe debuteerde in Quiz Me Quick en Lize Feryn en Mathieu Sys waren de revelaties van In Vlaamse Velden.

Naast zijn werk als televisie- en filmregisseur is Jan Matthys ook actief als reclameregisseur en stemmenregisseur voor animatiefilms.